Ska man lägga in ett nytt trägolv så krävs det ofta att man även byter undergolvet. Det kan förvisso fungera att lägga ett golv direkt på det gamla, men för bästa effekt så rekommenderas det att man byter allt.
Undergolv till trägolv - så hittar du rätt yta under ditt golv.
Undergolvet är viktigt av flera skäl. Dels sett till ventilationen, dels sett till bärighet, dels för att ge en jämn och fin yta och dels också för att absorbera ljud. Även sett till isolering fyller undergolvet en stor funktion.
Förr så använde man sig primärt av trä som undergolv - detta genom antingen spånt eller som slätspont - och där man sedan la ut en matta som täckte över detta. Över den mattan - filten - las sedan det ordinarie golvet.
Lite kuriosa kring detta är att många idag river upp sina gamla trägolv och använder undergolvet som riktigt golv. Genom nåtning kan man täppa igen alla springor och få ett rustikt golv - som till mångt och mycket påminner om ett skeppsgolv - som passar väl in på de önskemål om ett personligt hem som många har. Så var kanske inte den ursprungliga planen med undergolvet som las - men det visar också på vilken kvalitet man hade förr i tiden.
Moderna undergolv för ditt trägolv
Moderna undergolv är gjorda av skivor. Dessa är gjorda av antingen gips eller spån och det senare - spån - är den bästa lösningen om du ska lägga ett trägolv. Vill du lägga ett golv av natursten eller klinker så är gips en bättre lösning. Spångolv är det billigare alternativet.
Spånskivor är väldigt lätta att lägga. Du sätter ut reglar och därefter så är det bara att mäta ut rätt mått och skruva fast alla skivor. Ett bra tips är att se över var du bor.
Vi nämnde ljudisolering tidigare och det kan vara värt att ha i åtanke. Bor du i en fastighet med grannar under så kan dessa störas av dina fotsteg - eller av dina lekande barn. Där kan det vara en sund idé att absorbera bort oljudet med hjälp av täckande foam som placeras ut över undergolvet. Det blir ett extra lager som effektivt tar bort eventuella oljud och som således främjar grannsämjan. Värt att överväga.
Golvvärme? Tänk på fuktskydd
Om du ska lägga ett trägolv och ha golvvärme så bör du ha en fuktspärr. Viktigt att veta är att fuktspärren kompletterar undergolvet - den ersätter det inte. Det skyddar ditt trägolv från fukt underifrån. Kolla dock upp innan så att det inte finns ett annat fuktskydd i golvet; då kan fukten stängas inne och skada golvet.
Enligt Golvbranschens riktlinjer så ska alltid trägolv kombinerat med golvvärme ha ett fullgott fuktskydd. Detta för att förhindra fuktvandring som blir en reell risk i samband med att man kopplar in golvvärme.
Liknande artiklar
Behandla furugolv och andra vanliga frågor
Andra inlägg
- Renovera trätrappa - en guide
- Skeppsgolv | Nåtat golv
- Hur ofta ska man behandla en altan?
- Miljövänlig behandling av trägolv
- Ta bort gammal plastmatta – en guide
- Så kontrollerar du luftfuktigheten inomhus
- Bra golv till barnrummet
- Vertikalskära gräsmattan - så fungerar det
- Lägga kalksten utomhus – en guide
- Rengöra altan med högtryckstvätt