Du är välkommen att vända dig till oss om du är intresserad av att få hjälp med att lägga parkettgolv som håller i längden. Hög kvalitet till låga priser!
Professionell hjälp att lägga parkettgolv till bra pris
Vi lägger alla typer av parkettgolv (ekparkett, lamellparkett m.m.) och lämnar alltid garanti på utförd golvläggning. Ett parkettgolv består av korta trästavar lagda i mönster. Tidigare bestod oftast trästavarna av massivt trä och var lagda i intrikata mönster, så kallad äkta parkett. Ett klassiskt mönster är fiskbensparketten, ofta i ekparkett. Sådana klassiska parkettgolv syns fortfarande i många svenska hem, framför allt i vardagsrummen.
Idag är det vanligaste så kallad lamellparkett, där stavarna är uppbyggda i flera lager med ett ytskikt som tål slipning. Lamellparkett säljs i plankor med stavarna färdiglimmade och är lätta att lägga själv. Lamellparketten har nästan helt konkurrerat ut den gamla massiva stavparketten med sitt betydligt billigare pris och möjlighet att lägga själv.
Slipa ett parkettgolv
Hur många slipningar ett parkettgolv klarar beror på ytskiktet, alltså det översta skiktet i trästaven. Oftast är ytskiktet på ett lamellparkettgolv 25 mm, vilket gör att det kan slipas åtminstone två gånger, oftast fler. Massiva parkettgolv tål naturligtvis ännu fler slipningar. Hur många slipningar ett golv tål beror också på hårdheten i träet, ett ekgolv tål till exempel fler slipningar än ett furugolv.
När du ska slipa parkettgolv rekommenderar vi att du tar in fackman. En professionell golvslipare har de rätta maskinerna, kunskaperna och dessutom erfarenheten att ge ditt golv den behandling det förtjänar. Att göra jobbet själv utan att veta precis vad du gör kan leda till att du står med ett ojämnt golv med gropar eller hack i sig, något som är väldigt svårt att åtgärda.
Lägga lamellparkett – kvalitet med garanti
Ett parkettgolv som är vanligt att lägga i svenska hem är lamellparketten. En typisk lamellparkett består underst av ett underskikt av gran eller furu, ovanpå det tvärgående lameller i plywood eller spånskiva och överst ett så kallat ytskikt eller slitskikt som är minst 25 mm tjockt. Detta kan bestå av vilket träslag som helst, till de vanligaste träslagen hör ek, bok, ask, lönn och björk. Även importerade träslag som exempelvis körsbär, eukalyptus och teak förekommer. Det tjocka ytskiktet gör att ett lamellparkettgolv kan slipas om åtminstone ett par gånger.
Att lamellerna ligger med fiberriktningen i 90º vinkel mot de andra skikten gör att fuktrörelser i träet minimeras och gör golvet mer stabilt. Skikten limmas ihop med värme under högt tryck och resultatet blir ett väldigt tåligt och slitstarkt golv.
Lägga klickgolv
Den vanligaste formen av parkettgolv idag är så kallad en- två- eller trestav, som säljs som färdiga plankor som lätt kan klickas i varandra och läggas som ett flytande golv. Ett så kallat klickgolv är relativt enkelt att lägga själv om man är noggrann. Man kan lägga golvet direkt på betong med golvpapp eller foam under. Med en nålfilt under golvet får man ett något tystare golv. Det är viktigt att tänka på att ta in golvet rummet ett par dygn innan golvläggningen, för att det ska hinna anpassa sig till luftfuktighet och temperatur.
Här kan du läsa mer om hur du själv kan lägga klickgolv på egen hand!
Äkta ekparkett
Vill man ha ett äkta parkettgolv i exempelvis fiskbensmönster krävs det dock att man anlitar en professionell golvläggare med vana av att lägga parkett. Ett äkta parkettgolv med massiva trästavar spikas eller limmas fast i underlaget. Man kan limma fast ett parkettgolv direkt i betonggrunden men för att få ett så jämnt resultat som möjligt är det bäst att först lägga ett lager av flytspacklad betong och sedan limma på det.
Om man spikar fast parketten får man ett mindre stumt golv som känns skönare att gå på. För att kunna spika fast golvet krävs att det finns ett trägolv under som är jämnt, annars kan man bygga upp ett undergolv i trä som man sedan spikar i.
Träslag vid golvläggning av parkettgolv
Att kombinera två träslag kan ge ett parkettgolv ett spännande utseende. Träslag som passar bra ihop är exempelvis ek och björk eller ek och ask. Ek är det vanligaste träslaget i parkettgolv, tätt följt av ask, lönn och furu. Vad man väljer för träslag beror på rummet. Ljusa träslag som ask och björk gör att rummet ser större och luftigare ut och passar därför bättre i rum med litet ljusinsläpp. Har man ett stort rum med generöst ljusinsläpp kan ett mörkare träslag som ek eller körsbär hjälpa till att skapa harmoni i rummet.
Vi vet vilken typ av slipning och behandling som passar bäst för olika träslag och hjälper dig få bästa möjliga resultat till ett bra pris!
Ytbehandling för parkettgolv
Lamellparkettgolv säljs alltid färdigbehandlade, ofta lackade eller hårdvaxoljade. Ytbehandlingarna kan vara färgneutrala eller pigmenterade i ljusa eller mörka toner. Ett färdigbehandlat parkettgolv spar mycket tid och gör att golvet kan börja användas direkt när man lagt det.
Låter man en golvläggare lägga in ett massivt parkettgolv kan man själv påverka hur det ska ytbehandlas. Hur man ytbehandlar har betydelse för känslan och utseendet men också hur motståndskraftigt golvet blir. Att ytbehandla med lack eller hårdvaxolja ger det bästa skyddet för parketten, med olja blir det mjukare och träets ådringar framträder mer. Vad man ska välja beror mycket på rummets funktion, i ett vardagsrum kan kanske olja passa bättre men i ett rum med risk för spill och spring kan det vara bättre med en hårdare yta som lack.
Fungerar golvvärme med parkettgolv?
Vill man ha golvvärme under sitt parkettgolv går det bra i de flesta fall. Lamellparkett passar bra till golvvärme i och med dess stabila byggnad. Det är viktigt att golvet inte är för tjockt, eftersom värmeskillnaden då blir stor mellan värmekällan och ytan, vilket kan resultera i att träet slår sig. Det är också viktigt att inte ha för hög temperatur på golvvärmen. Även när det gäller golvvärme är det alltid bäst att anlita en fackman för installation och för att få rekommendationer för lämpliga system till olika golv.