Vi erbjuder hjälp med att lägga och slipa fiskbensparkett i hela Storstockholm med omnejd. Vi kan även erbjuda service och underhåll av parkettgolv såsom byte av trasiga stavar eller skyddande ytbehandlingar.
Kontakta oss redan idag om du är intresserad av att lägga ett parkettgolv med det klassiska fiskbensmönstret i till ett bra pris. Du når oss via formuläret här på sidan eller på telefon: 08-120 96 900
Lägga fiskbensparkett
Fiskbensparkett började läggas mot slutet av 1800-talet och blev snart standard i medel- och överklasshem. Det har sedan under de senaste hundra åren kommit att bli en av våra mest älskade golvtyper, och trots att massiva parkettgolv förekommer i hundratals spännande och intrikata mönster verkar det ändå vara fiskbensparketten som ligger oss svenskar närmast om hjärtat. Fortfarande läggs fiskbensparkett i nybyggen och när man vill lägga nytt golv i bostäder.
Långt liv för massiv parkett
Klassisk fiskbensparkett läggs med massiva stavar som kommer i set med en höger- och en vänstersida. Stavarna är 16 mm tjocka, vilket gör att de tål att slipas om många gånger. Ett vällagt golv i fiskbensparkett kan faktiskt hålla i flera hundra år om det underhålls på rätt sätt, tanken svindlar!
Kvalitet och noggrannhet
För att kunna lägga ett golv som ser snyggt ut och som håller länge är materialet oerhört viktigt. Stavarna måste ha exakt samma dimensioner och vara oskadade. Om stavarna skiljer sig åt i storlek det allra minsta kommer det att bildas en skevhet i mönstret som fortplantar sig över hela golvet och syns klart och tydligt på det färdiglagda golvet.
Förutom att stavarna måste hålla hög klass är det så klart också viktigt att underlaget är absolut jämnt, något som en professionell golvläggare alltid lägger ner mycket tid på. Fiskbensparkett kan läggas på ett befintligt plankgolv, eller på ett undergolv som byggs upp av till exempel spånskivor. Det kan också läggas direkt på betong. Huvudsaken är att underlaget prepareras så att det blir alldeles jämnt.
Fiskbensparkett kräver en erfaren golvläggare
Slutligen ställer en fiskbensparkett också stora krav på den som lägger golvet. Massiva parkettgolv läggs stav för stav och spika eller limmas fast i underlaget. Det är ett arbete som kräver minutiös koncentration och tålamod och framför allt att man är väldigt, väldigt noggrann.
Inte ens för oss som lagt hundratals golv med fiskbensparkett duger det att ta saker för givet eller att slarva. Våra golvläggare vet att minsta ouppmärksamhet kan leda till att en stav hamnar lite snett och påverkar resten av golvet. Det man lär sig efter ett tag som professionell golvläggare är att kunna se helheten samtidigt som man kan fokusera på detaljerna, något som är mycket viktigt vid läggning av massiva parkettgolv.
Vilka träslag fungerar bäst till fiskbensparkett?
Ek är det klassiska träslaget i ett massivt parkettgolv, och det gör sig mycket bra till fiskbensparkett. Historiskt sätt är de flesta golv med fiskbensparkett lagda med ekstavar även om andra träslag förekommer. På senare år har det börjat experimenteras mer med träslagen och träslag som ask, furu, björk och mer exotiska träslag som till exempel bilinga har börjat användas. I slutändan handlar valet av trä på hur man vill att golvet ska se ut och kännas. Ek ger ju ett mörkt och relativt hårt och tåligt golv, medan furu ger ett ljusare golv som kanske passar bättre i rum där man vill ha en större känsla av rymd.
Vill man ha ett riktigt unikt och spännande golv är det också möjligt att blanda två olika träslag i ett parkettgolv. Man får då ett rikt mönstrat och varierat golv som sticker ut och kan bli riktigt vackert. Värt att tänka på här är att det är bra att välja två träslag som har likartade egenskaper vad gäller hårdhet och elasticitet och som mest skiljer sig åt till utseendet.
Ytbehandlingar
Till fiskbensparkett har lack traditionellt varit det vanligaste materialet för ytbehandling. Lack ger ett glansigt och elegant golv med en hård yta som står emot slitage på ett utmärkt sätt. På senare år har dock olja blivit ett populärare val. Golvolja ger ett mjukare golv som bättre framhäver träets naturliga skönhet i och med att träets färg och ådringar framgår tydligare.
Läs mer om våra ytbehandlingar.
En bra kompromiss mellan lack och olja är hårdvaxolja. Hårdvaxoljan ger också ett mjukt och vackert golv, samtidigt som vaxet lägger sig ovanpå golvet och bildar en skyddande hinna ungefär som lack. Slutligen finns ju även vid alla ytbehandlingar möjligheten att betsa, lasera eller att påverka golvets kulör med hjälp av pigment. Möjligheterna att påverka golvets utseende och känsla är med andra ord enorm mycket större än den tidigare varit. Vi hjälper dig gärna med tips på kombinationer som vi tyckt fungerat riktigt bra vid tidigare golvbehandlingar.
Laga fiskbensparkett
Att laga enskilda stavar är lite pilligt, men det är fullt möjligt. Att täta springor eller behandla fuktfläckar går också bra för det mesta. Vanligare är dock, om golvet blivit ordentligt skadat, att man byter ut de skadade stavarna mot nya. Det går att ta loss enskilda stavar ur ett massivt parkettgolv och sätta dit en ny stav och det går vanligtvis relativt enkelt och snabbt. Det kan också bli aktuellt att slipa om golvet om det blivit allt för slitet.
Slipa fiskbensparkett
Att slipa golv kräver att man vet vad man gör, och det gäller särskilt vid slipning av fiskbensparkett, där stavarna ligger i mönster som kräver att man arbetar på ett speciellt sätt för att kunna slipa mot träets fibrer. När man väl fått klart för sig hur det ska gå till är det dock inte svårare att slipa fiskbensparkett än andra typer av trägolv. Men det är inget man ska ge sig i kast med som första hemmaprojekt, om vi säger så.
Vi utför läggning, ytbehandling och slipning av fiskbensparkett och har gjort det i många år. Hos oss finns den kompetens och kunskap som behövs för att se till att dina golv därhemma både ser bra ut och får en riktigt lång livslängd.