Vid slipning av mycket ojämna golv finns det några faktorer som man måste ta hänsyn till för att slutresultatet ska bli bra. Här kommer några tips kring vad som är viktigt att titta på innan man beställer golvslipning.
Vanligt med ojämna golv i äldre hus
I äldre hus är det vanligt att se riktigt ojämna golv från och till. Gångar har sliits ner där man har gått ofta och äldre trägolv kan ha ojämnheter där det finns kvistar. Visst kan det ha sin charm, men det är inte särskilt praktiskt i vardagen när man vill hålla rent. Här får man alltså överväga hur mycket man vill slipa ner. Det kan se konstigt ut att göra golvet helt slätt och perfekt om resten av huset har en mer rustik och ålderdomlig karaktär.
Viktigt är också att se över hur mycket golvmaterial som finns kvar. Har ett golv slipats ett flertal gånger riskerar det att bli för tunt. Det är sällan ett problem när man har att göra med massiva trägolv, men en äldre parkett kan helt enkelt bli för tunn och blir då känslig.
Önskar man slipa golvet utan att helt jämna ut det perfekt kräver det ett lite annat tillvägagångssätt och mindre maskiner som gör det möjligt att komma åt detaljer och arbeta med mindre bredd. Det tar givetvis lite längre tid, vilket förstås ökar kostnaden.
Bättre att byta ut om golvet har blivit för slitet
Om golvet skulle ha blivit alldeles för slitet och man ser att det finns för lite golvmaterial kvar för att kunna slipa det med ett jämnt och snyggt resultat är det bättre att byta ut det. Detta kan bli fallet om man har ett golv som har blivit så ojämnt att man måste slipa ner över en centimeter för att få det jämnt. Även om det handlar om ett massivt plankgolv kan det då bli svajigt och inte längre tåla den belastning som det utsätts för i vardagen.
En kunnig golvslipare kan utvärdera om det är möjligt att slipa ditt golv med gott resultat eller om det är bättre att helt eller delvis byta ut golvet. Det är nämligen också ett alternativ om ett golv är slitet i vissa delar. Handlar det om ett parkettgolv eller massivt trägolv brukar det vara relativt enkelt att byta ut de delar som är i för dåligt skick och lämna resten intakt. Sedan slipas allt till en jämn nivå för att sedan efterbehandlas med önskad metod. Det brukar ge ett utmärkt resultat där det inte går att se vilka delar som är original och vilka som är ersatta.
Andra inlägg
- Renovera trätrappa - en guide
- Skeppsgolv | Nåtat golv
- Hur ofta ska man behandla en altan?
- Miljövänlig behandling av trägolv
- Ta bort gammal plastmatta – en guide
- Så kontrollerar du luftfuktigheten inomhus
- Bra golv till barnrummet
- Vertikalskära gräsmattan - så fungerar det
- Lägga kalksten utomhus – en guide
- Rengöra altan med högtryckstvätt