Nåta trägolv – en klassisk metod som ger dig ett unikt golv. Vid renovering av gamla trägolv kan nåtning ibland vara den allra bästa metoden.
Så ska du nåta ett trägolv
Ett nåtat trägolv påminner om ett populärt golv som många väljer att lägga in idag - ett skeppsgolv. Man får samma marina känsla som om man befinner sig på en större båt. Nåtning innebär att man sätter fog mellan springorna och det är just det som ordet betyder: man fyller igen. Att nåta ett golv är vare sig svårt eller ansträngande - det är tvärtom ganska roligt och inspirerande. Det man ska tänka på gällande nåtning är att det handlar om en del av en större helhet.
Golvet är långt ifrån klart bara för att du lagt fog mellan plankorna. Det första steget är att fräsa ur alla springor med hjälp av en fräs. Det kommer att finnas spån, puts och skräp mellan plankorna och - i de allra flesta fall - så är det dessutom tal om ganska ojämna linjer. Det kan du korrigera med hjälp av en överhandsfräs - kompletterad med styrskena som erbjuder mer raka snitt och linjer.
Är golvet slipat eller ska du slipa?
Om du har ett golv som ännu inte är slipat så kan du med fördel nåta det innan. Fördelen här är att den överskridande fogmassan också kommer att slipas bort - resultatet blir en jämn och fin yta som är redo att ytbehandlas.
Ett golv som redan är slipat kommer att kräva lite mer jobb. Där måste du tejpa - byggtejp, alltid! - runt fogarna så att ingen fogmassa hamnar på träet. Om så är fallet så går det tyvärr inte bort, då måste det slipas ännu en gång. Anlita en professionell golvslipare för jobbet!
Fogen ska kunna röra sig
Nåtning sker bäst med hjälp av en fogpistol. Här kan man vara lite mer generös och ett tips är att du skär av patronen så att den ligger i exakt storlek i förhållande till springans djup. Börja vertikalt och tryck ut fogmassa utan att du stannar upp - jobba dig metodiskt framåt. Det får - nästan ska - svämma över. Den tejp du lagt skyddar golvet och allt överblivet kan du skrapa bort med en japanspackel. Tänk på att dra bort tejpen direkt efteråt. Annars kan den bränna fast.
Viktigt är att fogen ska röra sig tillsammans med golvet. Trägolv är levande och rör sig i takt med förändringar i temperatur och luftfuktighet. Det viktiga är att fogen inte fäster i botten. Detta löser du genom att fästa fogtejp i botten av springorna. Gör detta, naturligtvis, innan du börjar med din nåtning.
Välj rätt ytbehandling
Ytbehandling är det som återstår - eller slipning då, om du hade ett oslipat golv. Välj en ytbehandling som motsvarar din syn på estetik, men som även utgår från var i huset golvet ligger. Olja är en ytbehandling som ger maximal skönhet, men som skyddar sämre än golvlack. Hårdvaxolja är lite av ett mellanting.
Tänk skydd mer än estetik och skönhet om det handlar om ett golv i rum med mer slitage - hallen eller köket - och välj exempelvis olja om det handlar om vardagsrummet. Ytbehandling gör jobbet komplett och ser till att fogen förseglas och därigenom blir motståndskraftig mot både fukt och smuts.
Vill du ha ett nåtat golv?
Vi renoverar mer idag än vad vi någonsin har gjort tidigare. Det är en tydlig trend i Sverige, aldrig förr har vi lagt så mycket pengar på den egna bostaden som idag. Hur vi renoverar är också intressant. Detta då återanvändning blivit en trend och kunskapen om nåtning har återigen blivit av intresse.
Ett renoverat äldre trägolv är idag en attraktiv inredningsdetalj. Man får genom detta ett genuint och personligt golv som ingen annan har. En extra dimension som ger en mer spännande bostad. Men, det är inte helt utan ansträngning.
Först och främst så ska man veta att det finns en anledning till varför exempelvis en matta placerats ovanför golvet i fråga. Det kanske inte ursprungligen fanns en tanke på att det skulle synas; något som i sin tur innebär att golvet är av en sämre kvalitet och att det kan finnas större springor mellan varje planka. Det är ett undergolv - inte ett golv som ska synas och vara vackert. Det kan det däremot bli.
Liknande artiklar
Kan man lägga trägolv på klinker?
Andra inlägg
- Renovera trätrappa - en guide
- Skeppsgolv | Nåtat golv
- Hur ofta ska man behandla en altan?
- Miljövänlig behandling av trägolv
- Ta bort gammal plastmatta – en guide
- Så kontrollerar du luftfuktigheten inomhus
- Bra golv till barnrummet
- Vertikalskära gräsmattan - så fungerar det
- Lägga kalksten utomhus – en guide
- Rengöra altan med högtryckstvätt