Golvslipning Stockholm Logotyp

Golvslipning Stockholm

Experten på dammfri golvslipning | 08-120 96 900

Lägga stengolv – Steg för steg

Dags att lägga stengolv? Här ska vi samla några tips och råd som gör arbetet enklare. Stengolv har blivit en alltmer populär lösning och detta oavsett rum.

Stengolv – en modern och hållbar lösning

Där man förr la stengolv - klinker - i exempelvis hall och badrum så ser man idag att fler väljer lösningen även i exempelvis köket.

Natursten har väldigt många fördelar och det förklarar också golvets popularitet. Dels så faller det väl in i den trend om naturlig inredning som många väljer. Sten ger en lugn och trygg bas som gör att hem känns mer harmoniska. Matchat med andra naturliga material och färger så får man genom stengolv en väldigt härlig atmosfär som är lätt att inreda mot.

lägga stengolv i hall

Gällande färger så finns det dessutom ett enormt urval. Likaså gäller former där plattorna kan komma i stort sett vilken storlek och form som helst.

Fördelar och nackdelar med stengolv

En annan tydlig fördel med stengolv gäller underhåll. Både dagligt sådant och underhåll mer på sikt. Stengolv är enkla att hålla efter och städa av. Det förklarar också varför hallen är en så pass populär placering. Gällande det mer långsiktiga underhållet så kan man se fördelar i att golvet kan slipas (förutsatt att man väljer en professionell firma som har rätt verktyg för detta) samt att enstaka reparationer och lagningar kan ske med lätthet - genom att man byter ut slitna plattor mot nya.

Nackdelen med stengolv är att golvet är väldigt hårt. Det innebär att tappade föremål går sönder väldigt lätt. Det kan också innebär att fallolyckor kan få väldigt allvarliga konsekvenser. För småbarnsfamiljer kanske andra golv är en bättre lösning. Golven är kalla att gå, vilket är att räkna som en nackdel. Där finns det emellertid alternativ i form av golvvärme.

Att kombinera stengolv med golvvärme är en bra lösning och det är också anledningen till varför stengolv läggs in i en större omfattning. Man kan idag välja golvvärme och därigenom slippa ha en massa radiatorer längs väggarna. En snygg och kostnadseffektiv lösning.

Så lägger du ett stengolv

Att lägga ett stengolv kräver ett plant underlag. Ju planare, desto bättre är det. Därför kan det vara en god idé att flytspackla innan. Är du osäker på detta så ta gärna hjälp av en golvläggare. Det är värt att betala för. Viktigt att påpeka är att du aldrig ska lägga ett stengolv direkt på ett trägolv. Detta oavsett hur rakt och stabilt detta upplevs.

Varför? Trä är levande - sten är det inte. Lägger du ett stengolv över träet så kan detta leda till att fogarna spricker som en följd av att träet rör sig i takt med fukt- och temperaturväxlingar.

Räkna med att grundarbetet tar ungefär en vecka allt som allt. Det inkluderar då även torktiden för flytspacklet.

Förberedelser

  1. Mät rummet. För att du ska veta hur mycket klinker du behöver så kommer det att krävas korrekta mått. Glöm inte att räkna med en fogbredd också. Den ligger normalt - beroende på kakelplatta - mellan 4-6 mm. Mät även höjden på plattorna och anpassa denna mot exempelvis dörrar och trösklar

  2. Ta bort golvlisterna. Var försiktig så att du inte skadar dessa. De kan säkerligen användas igen, men om de är för slitna så kan de komma till nytta som mått för dina nya.

  3. Använd riktsnöre och riktbräda. Ska du lägga stengolv i större utrymmen behöver du både riktsnöre och riktbräda - ett mindre utrymme kan du klara med enbart riktsnöret. Se till att underlaget är helt torrt och fritt från damm.

  4. Lägg ut alla plattor på golvet. Det underlättar arbetet med läggningen. Passa även på att sortera lite efter färg. Avvikelser är vanliga så passa på att lägga liknande nyanser och kulörer jämte varandra.

Lägg stengolvet

  1. Börja i hörnet. Lägg den första plattan i det hörn som ligger längst från dörren.

  2. Lägg ut fästmassa. Använd en murslev. Därefter ska den bearbetas med en tandspackel. Håll den vinkelrätt så att du får samma höjd på massan.

  3. Lägg ut första plattan. Gör det med ett mellanrum mot väggen - ungefär tre-fem mm. Tryck till med en fast hand - inte för hårt och inte för mjukt. Vid större plattor kan en gummiklubba vara gångbar att använda.

  4. Använd hela tiden riktsnöret för att den första raden ska bli rak.

  5. Efterkontrollera alltid fogbredden så att det mått du beräknat följs. Fogkryss är ett ypperligt hjälpmedel.

  6. Första raden klar? Återgå till hörnet och börja en ny rad som löper längs den andra väggen. Upprepa alla steg och var lika noggrann. Man lägger alltid vinkelrätt och jobbar sig in mot mitten - men i mindre partier åt gången. Lägg tre plattor åt gången och bilda en ram varpå du sedan kan fylla på med de plattor som ska vara i mitten. Avsluta med att kontrollera A) med vattenpasset att ytan är rak och B) med riktbrädan att de ligger i linje. Korrigera vid problem.

  7. Fortsätt på samma sätt. Lägg ramar - fyll på i mitten - kontrollera.

Dela plattorna och gör urtag

  1. Dela en platta med hjälp av en kakelskärare. Det ger raka snitt. Tänk på att undvika att dela i mindre bitar än 2-3 cm. Urtag kan du göra med en papegojtång. Tänk på att vara noggrann vid exempelvis rör - element - och passa in en del bakom och en framför. Mät, klipp ut och fäst med fogmassa och - runt urtaget - med silikonfog. Du kan använda manschetter för att ytterligare snygga upp. Vid dörrfoder får du vara försiktig och tänka på att du inte ska klippa för mycket: det ska kunna döljas med silkonfog. Går det att kapa dörrfodret så är det definitivt den bästa lösningen.

Foga stengolvet

  1. Läs först och främst om torktiden på fogmassan. Börja hellre sent än tidigt. Var på den säkra sidan! Ta sedan en trasa, blöt den och dra ur så att den är fuktig. Dra den över ytan: det är viktigt att fukta ytan då det ger en enklare rengöring senare.

  2. När du sätter igång att foga så ska du dra diagonalt och se till att täcka alla fogar ordentligt med fogmassan. Använd - givetvis - en fogbräda. Återigen: jobba sektionsvis här.

  3. Då allt är täckt så kan du använda en ren fogbräda och och dra den diagonalt över ytan - detta för att få bort all överflödig fogmassa.

  4. För att ytterligare få bort allt överflöd så använder du en fuktad svamp och rengör allt. Vänta sedan i någon timme innan du rengör en gång till. Denna gång med trassel eller en luddfri trasa.

Foga med silikon

  1. Vid varje möte med annat material så måste en silikonfog läggas. Vid läggning av silikon är två saker viktiga: att täcka och att fylla fogen hela vägen. Täcka gör du - på båda sidor - med maskeringstejp. För att fylla hela vägen så använder du en fogpistol där öppningen är i linje med hur stor fogen i fråga är.

  2. Torka bort överflöd med hjälp av en spackelspade och ta bort tejpen så snabbt som möjligt så att den inte bränner fast.

  3. Eftersläta ska du också göra. Ta på ett par gummihandskar och doppa ett finger i en skål med vatten blandat med tvål. Dra fingret längs med alla fogar och därefter är det klart.

Avsluta allt med att rengöra allting med en tvättsvamp, ljummet vatten och grönsåpa. Du har precis lagt ett stengolv. Grattis!


Liknande artiklar

Tål mitt trägolv att slipas?

Fernissade golv börjar bli populära igen

Slipa betonggolv - tips och råd

Kompetent golvslipning som lyfter ditt hem.
15 Nov 2020