Klinkers är ett bra alternativ i köket och detta sagt med flera saker i åtanke. Dels så ger klinkers en mer modern, fräsch touch och dels så är det också ett material som både är tåligt och lätt att rengöra.
Klinkers har också, med all rätt, kommit att bli ett allt vanligare alternativ i samband med köksrenoveringar. Då man numera också har ett betydligt större urval vad gäller färger, former och storlekar på plattorna så finns det ytterligare fördelar. Man kan, helt enkelt, skapa ett personligt och unikt kök med ett golv av klinkers.
Golvet är heller inte den enda yta där klinkers kan fungera. Man kan exempelvis använda plattor som stänkskydd, man kan använda klinkers på köksön och man kan använda materialet över bänkskivan. De många användningsområden som finns ökar också på möjligheterna att skapa det där personliga och unika köket som många strävar efter.
Klinkers på köksgolvet - tänk på detta
En viktig sak att tänka på är att direkt fundera över golvvärme i samband med att klinkergolvet ska läggas. Klinkers kan vara ett kallt material och många vittnar om obehag i samband med att man går in i köket under kalla vintermornar. Golvvärme fungerar utmärkt i kombination med klinkers. Materialet har en förmåga att sprida värmen jämnt över hela ytan och skapa en behaglig känsla oavsett om du står vid spisen, vid kylen eller sitter vid köksbordet.
Vilken typ av golvvärme du ska välja är en fråga för hur dina förutsättningar gällande uppvärmning ser ut. Alternativen är vattenburen värme, elvärme eller luftburen värme. Konsultera gärna en expert på området innan för att få ut maximal effekt av investeringen. Tänk även på att installationen ska ske professionellt och på ett fackmannamässigt sätt.
Varför lägga klinkers i köket?
Klinkers är ett slitstarkt material med lång livslängd. Det klarar av hårda smällar och det kan ta emot spill av allehanda produkter utan några större problem. Klinkers är lätta att rengöra och hålla efter. Då köket är en plats som lätt blir smutsigt och där en hel del hårda tag - tappade saker, smuts och så vidare - kan uppkomma så är klinkers ett väldigt bra alternativ.
Väljer man exempelvis trägolv - som ger en varmare, mer harmonisk känsla - så får man också vara beredd på att underhållet blir mer krävande. Minsta fläck och minsta spill måste tas bort direkt. Vatten ska undvikas och med jämna mellanrum kan en golvslipning behövas. Med klinkers får man ett beständigt golv som sköts med enkla medel.
Lägga klinkers själv eller ta hjälp?
Vi skulle rekommendera dig som lekman att ta professionell hjälp i samband med du planerar att lägga klinkers i köket. Det blir helt enkelt ett effektivare jobb med ett bättre resultat om projektet läggs i professionella händer. Med Rot-avdraget tillgängligt så blir dessutom kostnaden relativt blygsam. I och med att köket är en plats där mycket vatten finns så krävs det ett korrekt utförande.
Köket - som idag har passerat badrummet gällande anmälda vattenskador i Sverige - är en plats som är känsligare än exempelvis hallen. Om olyckan skulle vara framme så kan det vara enklare för dig att hantera skadeanmälan och ha en dialog med ditt försäkringsbolag om du kan påvisa att renoveringen skett med professionell hjälp. Det gäller för allt - från installation av vitvaror, installation av golvvärme och exempelvis golvläggningen. Detta som ett tips.
Ska du lägga klinkers på egen hand så är rådet att du läser på rejält innan och att du ser till att du har tid att lägga på projektet. Det handlar mycket om att mäta, kapa och att få en snygg finish. Det kan man aldrig forcera fram genom att tävla mot en klocka. Tre saker är viktiga att tänka på i övrigt:
- Plant underlag. Underlaget måste vara plant och helt jämnt för att dina klinkerplattor ska kunna läggas ut utan problem. Det kan innebära att du först ska flytspackla.
- Läggningen ska vara noggrann. Du måste se till att lägga varje platta rak i förhållande till nästa. Använd riktsnöre och var även noga med att inte bygga in dig själv mot exempelvis ett hörn. Planera arbetet innan.
- Fogarnas bredd. Fogarna ska vara lika breda mellan varje platta. Här kan du använda kakelkryss som ger dig en enklare väg fram till ett nytt köksgolv.
Liknande artiklar
Andra inlägg
- Renovera trätrappa - en guide
- Skeppsgolv | Nåtat golv
- Hur ofta ska man behandla en altan?
- Miljövänlig behandling av trägolv
- Ta bort gammal plastmatta – en guide
- Så kontrollerar du luftfuktigheten inomhus
- Bra golv till barnrummet
- Vertikalskära gräsmattan - så fungerar det
- Lägga kalksten utomhus – en guide
- Rengöra altan med högtryckstvätt