Lack är ett utmärkt skydd för golvet, men har tyvärr också den nackdelen att en skada ofta innebär att hela golvet måste slipas och lackas om. Kan man lacka golv utan att slipa?
Så kan du fräscha upp eller bättra på lacken
Lack har i alla tider varit den vanligaste ytbehandlingen när man slipat trägolv. Nuförtiden finns många populära alternativ till lack, men det är dock fortfarande den vanligaste ytbehandlingen på äldre trägolv i Stockholm. Med lack på golvet blir det lättstädat och i princip okänsligt för fukt. Ett lackat massivt parkettgolv i vardagsrummet är en riktig klassiker som vi kommer fortsätta att få se en lång tid framöver.
Men även om lack är motståndskraftigt kan det vara svårt att undvika skador. Dagligt spring är inte något större problem, så länge man inte drar in grus i bostaden. Men rätt vad det är kanske man råkar tappa något tungt, eller dra en tung möbel över golvet så att lacken skadas. Om lacken skadas ner till träet går det tyvärr inte att reparera skadan lokalt, utan man måste slipa bort allt lack ner till träet och lacka om.
I vissa fall kan lacka om golvet utan att slipa
Om du fått en ytlig skada eller repa i lacken så kan det faktiskt gå att laga den utan att behöva slipa och lacka om hela golvet, som ju innebär ett stort jobb och kanske känns onödigt om det inte var länge sedan golvet slipades. De flesta lacktillverkare har så kallade lackrefreshers. Dessa penslas på i synliga repor och hjälper till att göra golvet snyggt igen. Bäst resultat får man dock om man applicerar refreshern på hela golvytan, eftersom man annars lätt får nyansskillnader i den lackerade ytan.
Slipa ner och lacka om
Vill du ha en perfekt lackerad golvyta har du dock inget val: du måste slipa golvet trärent. Det är ett tungt jobb som bäst överlåtes åt proffs. När vi slipar dina trägolv så gör vi det med moderna golvslipmaskiner som samlar upp allt damm direkt, något som är av stor vikt inför lackeringen. När golvet är trärent måste det nämligen göras rent och helt fritt från damm, annars fäster inte golvlacken som den ska.
Lack kan läggas på i hur många lager som helst, och ju fler lager, desto hållbarare golv får du. Å andra sidan kan golvet upplevas som hårt och lite själlöst med för många lager lack, så det är alltid en smakfråga hur mycket lack man vill lägga på Vi brukar rekommendera tre lager lack för att få en bra balans mellan slitstyrka och utseende.
Alternativa ytbehandlingar
Du kan också överväga om du kanske vill byta ut lacken mot någon annan typ av ytbehandling efter att golven blivit slipade. Två typer av ytbehandlingar som blivit allt mer populära är olja och hårdvaxolja. Olja ger träet ett naturligare och mjukare utseende som många uppskattar. Golvet blir också skönt att gå på. I sovrummet väljer många idag olja som ytbehandling.
En nackdel med olja är dock att den inte ger samma skydd som lack. Oljan tränger ner på djupet men golvet får inte samma skyddande skal som med lack. Då kan hårdvaxolja vara det bästa alternativet. Med hårdvaxolja kombineras oljans och lackens bästa egenskaper och ger golvet ett totalskydd samtidigt som det ser naturligt ut. Vaxet lägger sig som en skyddande yta ovanpå golvet medan oljan tränger ner och skyddar på djupet.
Så undviker du onödiga lackskador
Till sist några tips om du har ett lackat golv hemma och vill skydda det från onödigt slitage. Se alltid till att förhindra att grus och smuts dra sin i lägenheten genom att dammsuga hallen ofta. Ta alltid också bort grus som ändå dragits in på golven, annars är risken stor att golven blir repiga. Mattor är naturligtvis också ett bra skydd för golvet, även om de så klart förtar effekten av det vackra golvet genom att dölja det.
Vill du ha ett mer motståndskraftigt golv, där du dessutom lätt kan reparera skador som uppstår, rekommenderar vi också att du funderar på att behandla golven med olja eller hårdvaxolja nästa gång du slipar om dem.
Andra inlägg
- Skeppsgolv | Nåtat golv
- Hur ofta ska man behandla en altan?
- Miljövänlig behandling av trägolv
- Ta bort gammal plastmatta – en guide
- Så kontrollerar du luftfuktigheten inomhus
- Bra golv till barnrummet
- Vertikalskära gräsmattan - så fungerar det
- Lägga kalksten utomhus – en guide
- Rengöra altan med högtryckstvätt
- Moderna radiatorer eller golvvärme