Är du intresserad av att foga ditt trägolv och få den där härliga, marina känslan i ditt vardagsrum? Fler väljer idag det så kallade skeppsgolvet och där det är just de spännande fogarna som blir väldigt tilltalande. Frågan är hur man lyckas med dessa - och med att lägga in ett skeppsgolv överhuvudtaget?
Ett skeppsgolv har blivit en populär lösning. Det är också lätt att förstå varför. Den marina inredningen har länge skapat härliga atmosfärer i svenska hem; färgerna och den övriga inredningen skapar en varm, ombonad och fräsch känsla.
Detta utan att det blir opersonligt eller tråkigt. Att skeppsgolvet skulle bli populärt är därför ingen överraskning - det blir pricken över I:et och adderar den sista lilla touchen. Man ska emellertid veta att ett skeppsgolv är en stor investering - både sett till material och till arbetskostnad. Golvet är hållbart och med rätt skötsel och rätt underhåll så garanteras också en lång livslängd. Att golvet går att slipa är ytterligare en fördel.
Fogarna är, som sagt, en av de detaljer som ger skeppsgolvet dess unika utryck. Vi ska här titta närmare på hur du ska göra för att lyckas med denna del. Att foga samman ett golv har ett annat vedertaget uttryck och detta i form av nåtning. Hör du någon nämna att de ska nåta ett golv så är det alltså samma sak som att personen i fråga ska foga golvet.
Tips för att foga trägolvet
Det finns även ett annat värde i att lära sig nåta ett trägolv. Det handlar inte enbart om att man investerar i ett fabriksnytt skeppsgolv. Idag så river många husägare ut exempelvis plastmattor eller laminatgolv bara för att därunder hitta en inredningsmässig skatt: ett gammalt trägolv.
Ett trägolv som ser rustikt och genuint ut - men som aldrig egentligen fyllt syfte i att synas. De trägolven är undergolv och ska fungera som något man lägger just mattor eller ett annat golv över.
Brädorna är ofta av sämre kvalitet och springorna mellan dessa kan vara väldigt stora - och oregelbunda i förhållande till varandra. Detta faktum innebär ett hårdare jobb, men där man ändå kan lyckas få fram ett bra resultat om man är noggrann. Detta i synnerhet med nåtningen och det är också det absolut roligaste med projektet. Vi ska visa hur du lyckas med detta och hur du kan förvandla ett äldre undergolv till ett golv med tydliga likheter med det populära skeppsgolvet.
Använd rikligt med fogmassa
Här följer en genomgång i form av punkter.
- Slipa golvet före eller efter? En fördel i att ha ett oslipat golv är att nåtningen blir enklare. Varför? Jo, för att du då kan kladda på lite som du vill. När man nåtar ett trägolv så ska man använda rikligt med fogmassa och det kan i sin tur innebära en massa spill. Är ditt golv slipat så måste du också täcka för kanterna med byggtejp - något som tar lite extra tid. Hamnar fogmassa på golvet så innebär det fläckar som inte går att torka bort. Därför är det en fördel i att börja nåta innan golvet är slipat.
- Fräs ur alla springor. Gamla undergolv är smutsiga och detta gäller inte minst för springorna. Med hjälp av en överhandsfräs så kan du dels ta bort alla smuts i form av spån, skräp och smuts. Dels så får du även raka och jämna springor som ser bättre ut då du väl är färdig. Ett måste!
- Tejpa. En viktig detalj är att tejpa botten av alla golvspringor - detta med en tejp av samma bredd som springorna. Fogtejp i botten gör att fogarna kan följa med i träets rörelser utan spricka eller släppa.
- Foga. Den fogmassa du ska använda ska vara speciellt framtagen för just trägolv - hör gärna i bygghandeln så att du får rätt produkt. Fogmassan applicerar du med en fogpistol och munstycket skär du av vid samma bredd som springorna. Vid appliceringen är det viktigt att du A) håller fogpistolen vertikalt uppåt från fogen B) arbetar metodiskt och långsamt - utan att stanna upp och C) använder dig av rikligt med fogmassa. Det får gärna svämma över. Du fyller varje fog, tar bort överflödig fogmassa med en japanspackel och tar bort tejpremsan så fort som möjligt. Därefter går du vidare till nästa och upprepar proceduren.
- Slipa och ytbehandla Det sista steget är att slipa golvet då fogen har torkat. Därefter så följer ytbehandlingen. Båda dessa moment rekommenderas att du tar professionell hjälp för. Det går att använda rot-avdraget för och den professionella hjälpen kommer att ge dig ett till lika delar hållbart som estetiskt tilltalande golv. Lycka till!
Liknande artiklar
Andra inlägg
- Renovera trätrappa - en guide
- Skeppsgolv | Nåtat golv
- Hur ofta ska man behandla en altan?
- Miljövänlig behandling av trägolv
- Ta bort gammal plastmatta – en guide
- Så kontrollerar du luftfuktigheten inomhus
- Bra golv till barnrummet
- Vertikalskära gräsmattan - så fungerar det
- Lägga kalksten utomhus – en guide
- Rengöra altan med högtryckstvätt